Uutisia


Parsoneiden kevään 2024 agilitykoulutukset 13.-14.4.2024 Kaarinassa

PRT:n agilitytoimikunta järjestää koulutukset kaiken tasoisille agilityä harrastaville tai sen aloittamista suunnitteleville parsoneille. Koulutukset järjestetään Kaarinassa One Mind Dogs Areenalla osoitteessa Maalarimestarintie 11. Ulkopuolisina kouluttajina toimivat Janita Leinonen ja Jaakko Suoknuuti. PRT:n omina kouluttajina toimivat pitkänlinjan agilityharrastaja ja kouluttaja sekä maajoukkueessa kolmella eri parsonilla kilpaillut ja useita SM- mitaleitakin saanut Sari Puusaari sekä SM-kisatasolla parsonilla (kohta kahdella) kilpaileva Kalle Jääskeläinen. Kaikki kouluttajat kouluttavat kaiken tasoisia koirakoita, mutta oletusarvo on, että iso osa kisaavista menee Janitalle ja Jaakolle, aloittelijat ja möllit Sarille ja Kallelle.Koulutukset järjestetään siten, että Janita ja Jaakko kouluttavat kahdella kentällä yhtä aikaa noin klo 10-15 ja Sari ja Kalle samoin kahdella kentällä noin klo 15 eteenpäin. Koulutusten kesto riippuu koiramäärästä, mutta Kallen ja Sarin koulutuksiin mahtuu korkeintaan 24 koiraa, eli lopetamme viimeistään klo 19. 


Janita Leinosen ja Jaakko Suoknuutin koulutukset 
Janitan ja Jaakon koulutuksiin mahtuu max 20 koiraa. Viikonlopun koulutukset maksavat 150 euroa/ koirapaikka/ viikonloppu. Halutessaan voi treenata eri koiralla lauantaina ja sunnuntaina. Koulutus tapahtuu 10 koiran ryhmässä ja kestää 5h/päivä sisältäen rataantutustumiset ja ennakko-ohjeet. Jos treenaa lauantaina Janitan ryhmässä, on sunnuntaina Jaakon ryhmässä.

Sarin ja Kallen koulutukset
Alkeis- ja jatkoryhmiä perustetaan tarpeen mukaan. Koulutuspaikan hinta on 75 euroa/ viikonloppu tai 40 euroa/ päivä. Koulutuksissa treeniaikaa 6 koiran ryhmällä on 2h per päivä.

Majoitukset
Kyse ei ole varsinaisesta leiristä, joten näissä koulutuksissa ei ole tarjolla majoitusta. Pyydämme kuitenkin tarjousta muutamasta paikasta, mikäli tarvetta on. Ilmoita kiinnostuksesta ilmoittautumisen yhteydessä

Ilmoittautumiset
Ilmoittautuminen alkaa aiemmin ilmoitetusta hieman poiketen keskiviikkona 10.1. klo 18.00. Ilmoittautua voi vain sähköpostilla osoitteeseen sari.puusaari0@gmail.com (huomaa tuo nolla!!!!). Ilmoittautumiset ovat sitovia. Mikäli koiria on tulossa enemmän kuin pystytään mukaan ottamaan, vaikuttaa ilmoittautumisajankohta kuitenkin siten, ettei ennen 10.1. klo 18.00 tulleita ilmoittautumisia huomioida. Muista ilmoittautuessa mainita:

  • Koiran ja ohjaajan nimi, koiran taso (kisaluokka, mölli, aloittelija)
  • Toiveet kouluttajasta (Janita ja Jaakko vai PRT:n omat kouluttajat)
  • Tuletko mukaan jos et mahdu toivomallesi kouluttajalle
  • Oletko kiinnostunut majoitustarjouksesta

Parhain terveisin Agilitytoimikunnan puolesta,
Sari (puh. 040-717 0188)


Suomen Kennelliiton jalostustieteellinen toimikunta on hyväksynyt 19.12.2023 parsonrussellinterriereille jalostuksen tavoiteohjelman vuosille 2024-2028.


LOA-geenitestitulosten tallennus on alkanut

Jalostustieteellisen toimikunnan kokouksen 8/2017 päätöksen mukaisesti parsonrussellinterrierille on 12.12.2023 avattu sähköinen lähete late onset ataxia- eli LOAgeenitestille. Tulokset tulevat näkymään jalostustietojärjestelmässä muodossa: normaali, kantaja tai sairas.

Testin tilaaminen ja tuloksen tallennus:
1. Testin tilaamiseen liittyvät ohjeet varmistetaan halutun laboratorion kautta ja koiralle varataan näytteenotto.

2. Ennen näytteenottoa koiralle tilataan Omakoira-palvelussa tai sen mobiilisovelluksessa lähete haluttua geenitestiä varten. Vielä rekisteröimättömälle pentueelle tai sen osalle voi tilata lähetteen, kun pennut on tallennettu Omakoiran pentueilmoitukselle.

3. Näytteenottajalle kerrotaan, että tulos halutaan tallennettavaksi Kennelliittoon, jotta hän tietää

käydä vahvistamassa näytteenoton Omakoira-palvelun kautta.

4. Näyte toimitetaan eteenpäin laboratoriolle, joka tuloksen valmistuttua puolestaan toimittaa sen

sekä tilaajalle, että tallentaa sen suoraan Kennelliiton tietokantaan. Tulosten tallentamiseen

liittyvissä ongelmatapauksissa toivotaan ensisijaisesti yhteydenottoa laboratorioon.

Tulokset hyväksytään laboratorioista Laboklin, Movet ja MyDogDNA/Wisdom panel.

Aiemmin saadut tulokset
Ennen tallennuksen aloittamista saadut tulokset voidaan tallentaa Kennelliitossa takautuvasti vain testatulle koiralle syntyneen pentueen rekisteröinnin yhteydessä. Tällöin tulosraportista (tai muista tuloksen mukana toimitetuista dokumenteista) tulee käydä ilmi seuraavat tiedot:

- näytteen on ottanut virallinen näytteenottaja

- tunnistusmerkintä on tarkastettu näytteenottohetkellä

- näytteenottopäivä

- tutkimuspäivä

- tutkimus on tehty Kennelliiton hyväksymässä laboratoriossa

Lisäksi koiralle tulee tilata lähete tuloksen tallentamista varten.

Polveutumisen perusteella terve
Polveutumisen perusteella terve -statusta ei valitettavasti ole vielä teknisesti toteutettu Kennelliiton järjestelmissä, eikä merkintää siis tällä hetkellä tehdä.

Kun tekninen toteutus on valmis, on koiralle tarkoitus kirjata tieto, että se on sairauden suhteen terve polveutumisen perusteella. Kirjaus tehdään korkeintaan kolme sukupolvea eteenpäin geneettisesti terveen testituloksen saaneista koirista. Tämän jälkeen on koira tai sen jälkeläiset testattava uudestaan, jos niille halutaan tulos. Polveutumisen perusteella terveeksi voidaan merkitä vain Kennelliiton tietokantaan tallennettujen tulosten perusteella. Polveutumisen

perusteella terve koira vastaa jalostuskäytössä terveeksi testattua.

Ulkomaiset ja tuontikoirat
Tuontikoirista, ulkomaisista jalostuskoirista ja tuontisperman osalta hyväksytään samaa sairautta koskevat ulkomaiset tulokset, vaikka testejä ei ole tehty Kennelliiton erikseen hyväksymässä laboratoriossa. Tulosraporttiin tai erilliseen näytteenottotodistukseen on oltava kirjattu koiran tunnistusmerkintä ja siitä on ilmettävä, että näyte on eläinlääkärin tai laboratorion edustajana toimivan näytteenottajan ottama.

Kaikissa epäselvissä tapauksissa kannattaa olla yhteydessä jalostusposti@kennelliitto.fi


Agilityn rotumestaruuksista kisattiin ATT:llä 30.9-1.10.2023.
Mini3 Rotumestari 2023 on Matilda Mäkinen & Esme (Meu Amor's Symphony), toiseksi tuli Tuija Laurila & Stig (Kenkku Coltonparayko) ja kolmanneksi Tiina Raatikainen & Nami (Karvahaalarin Piece Of Cake). Nami oli myös paras veteraanikoira 3lk:ssa. Matilda Mäkinen oli paras junioriohjaaja 2023.

Medien Rotumestariksi 2023 ylsi Matti Kautiainen & Cosmo (Scream Cracker's Cosmos is Rokin), toiseksi tuli Marianne Pekkola & Messi (Scotstyle's Scotch Bonnat) ja kolmanneksi Minna Sjöberg & Valo (Tupla-Täplän Valo-Ilmiö). Cosmo oli medien paras veteraanikoira. Paras veteraaniohjaaja oli Marja Karjalainen & Enni (Scotstyle's Super Chili).

Sunnuntaina 1.10.2023 kisattiin 1.-2lk:n agilityn rotumestaruuksista.

Mini1 Rotumestariksi 2023 ylsi Miia Virtanen & Väinö (Pitmywits Shine In The Dark) ja toiseksi tuli Jenni Hoviseppä & Bianca (Scotstyle's Let The Love Flow).

Medi1 Rotumestariksi 2023 tuli Satu Pihlajamäki & Vii (Tupla-Täplän Punk-Ilmiö). Satu oli myös paras veteraaniohjaaja medi1 luokassa.

Mini2 Rotumestariksi 2023 tuli Marianne Pekkola & Käpy (Scotstyle's Tough Enough).

Medi2 Rotumestariksi 2023 tuli Sanna Ilomäki & Turbo (Klainon Hilarius).

Paljon Onnea kaikille voittaneille ja kiitos ihan kaikille koirakoille, jotka osallistuivat mestaruuskisoihin!
 Kiitokset sponsoreillemme: : Mush, Nutrolin, BERRYOMG, Helsitar, Curiton sekä Vera Nissin Agility.


Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) vuosille 2024-2028

Parsonrussellinterrierin Jalostuksen tavoiteohjelma (JTO) vuosille 2024-2028 on ollut Suomen Kennelliiton ennakkotarkastuksessa, ja se saatiin sieltä takaisin seuraavanlaisen palautteen kera:

"Ohjelma on täysin JTO-ohjeen mukaisesti tehty, erittäin selkeä, helppolukuinen ja kirjoitusvirheetön uusi JTO! Kiitokset tekijöille!"

Jalostuksen tavoiteohjelma on hyväksyttävänä Parsonrussellinterrierit ry:n sääntömääräisessä syyskokouksessa 19.11.2023. Voit tutustua JTO:hon tästä.

Taustaa – mikä on JTO?
Jalostuksen tavoiteohjelma eli JTO on rotujärjestön laatima ja Kennelliiton hyväksymä tietopaketti koirarodun tämänhetkisestä tilanteesta. Tavoiteohjelmasta löytyy tietoa kyseistä rotua edustavien koirien luonne- ja käyttöominaisuuksista, terveystilanteesta ja ulkonäöstä. Siihen on myös kirjattu, mihin asioihin tulee kiinnittää erityishuomiota kyseisessä rodussa. (Lähde: Kennelliitto)

Tässä kiinnostuneille vielä laajemmin tietoa mikä on Jalostuksen tavoiteohjelma, sekä Kennelliiton ohjeet ja mallirunko, joiden mukaan se on laadittava:
https://www.kennelliitto.fi/kasvatus-ja-terveys/koiran-jalostus/jalostuksen-tavoiteohjelma-tietopaketti-rodun-ominaisuuksista-ja-jalostuksesta


Kennelliiton antaman ohjeistuksen mukaan LUT- ja LUME-kokeiden osalta vuosien 2024-2028 suuntaviivoja ei voi vielä kirjoittaa JTO:hon. JTO päivitetään niiden osalta siinä vaiheessa, kun Kennelliitto antaa luvan.

Rotujärjestön JTO-tekijätiimi: Nora Vilva (työryhmän vetäjä), Anja Karlsson, Marika Krapu, Miia Rastas, Sari Vähäkoski sekä Ida Hult-Mellin (taulukoiden toteutus).


Parsonrusselliterrierit SM-Joukkuehaku agilityyn 2023

SM-kisat kisataan 25.–27.8.2023 Jyväskylässä. On aika koota joukkueet Parsorussellinterrierit ry:lle, joukkueiden osalta kisat ovat sunnuntaina 27.8.

Joka säkäluokkaan (pikkumini-mini-medi) pyritään lähettämään yksi joukkue. SM-joukkueissa voivat kisata kolmosluokan koirat (kisaoikeus pitää olla agi + hyppylajeissa), jotka ovat FCI:n roturekisterissä. Joukkueissa kisaa neljä koirakkoa ja yksikoirakko tarvitaan varakoirakoksi, paitsi pikkuminijoukkueessa on kolme koirakkoa +varakoirakko.

Joukkueet kootaan ensisijaisesti Sagin rankingin pohjalta. Lisäksi käytetään lisäkriteerinä nolla-/hyllyprosenttia, jos et ole Sagin rankingissä. Jos kisaat kahdessa säkäluokassa (pikkumini/mini) niin voit ilmoittautua kummankin luokan joukkuehakuun. Ilmoita kumpaan säkäluokkaan osallistut mieluummin, huomioimme tämän mahdollisuuksien mukaan. SM-kisan sääntöjen mukaan koira voi kisata joukkue- ja yksilökisassa eri säkäluokissa, joten joukkuekisan säkäluokka ei vaikuta ohjaajan päätökseen yksilökisan säkäluokasta.

Hakemukset TO 27.7.2023 KLO.24.00 mennessä agilityprt@gmail.com

Hakukriteerit:

- Koirakon tulee kilpailla 3lk:ssa
- Koirakon tulee olla hakenut ensisijaisesti oman seuransa joukkueeseen ja saada edustusoikeuden siirto omalta seuraltaan
- Ohjaajan tulee olla Parsonrussellinterrierit ry:n jäsen
- Sama ohjaaja ei saa kilpailla kuin yhden seuran edustajana
- Säännöt ja osallistumiskriteerit löydät täältä: https://agiarvokisat.com/sm-kilpailut/agility-sm-osallistumiskriteerit-ja-saannot/

Kerro hakemuksessa:

- Säkäluokka (pikkumini,mini tai medi)
- Koiran nimi (virallinen ja kutsumanimi) ja rekisterinumero
- Ohjaajan nimi, puhelinnumero, lisenssinumero ja edustusseura
- Oletko PRT ryn jäsen
- Oletko hakenut oman seurasi joukkueeseen ja mahdollisesti pääsemässä siihen/varalla
- Oletko kiinnostunut toimimaan joukkueenjohtajana

Yst.terv, Agilitytoimikunta


Kennelliitto on hyväksynyt parsonien jalostustarkastuksen ulkomuodon osalta
Parsonien ulkomuodon ihanneprofiili Kennelliiton sivuilla löytyy tästä.
Jalostustarkastuksiin voi tutustua Kennelliiton sivuilta Jalostustarkastukset ja tarkemmin parsonien osalta Jalostustarkastus -sivulta


Parson hopealle agilityn SM-kisoissa
JSP SM-Kisat, Rovaniemi
15-18v SM-mitalistit
minit
1. Ida Lindström ja shetlanninlammaskoira Win, BTW Agility2. Matilda Mäkinen ja parsonrussellinterrieri Esme, TAMSK3. Kerttu Väyrynen ja shetlanninlammaskoira Sofi, HAU
Paljon Onnea kaikille mitalisteille ja erityisesti Matilda & Esme Hopeamitalista!

kuvat Jukka Pätynen / koirakuvat.fi
kuvat Jukka Pätynen / koirakuvat.fi

Parsonille agilityssä minien SM-kultaa
Timo Puusaari & parson Saana voitti minien SM-kultaa senioreiden sarjassa 50-59v. Paljon onnea!


Agilityn Suomen nuorisomaajoukkueeseen valittu kolme parsonia

Nuorisomaajoukkueeseen on valittu 25 koirakkoa joista kolme on parsoneita. Nuorisomaajoukkue lähtee kisaamaan heinäkuussa Iso-Britanniaan. Lue lisää tästä.


Kutsu ylimääräiseen yhdistyksen kokoukseen 13.5.2023 klo 16. Paikka Myllykukko, Nurmijärvi

Kevätkokouksessa yhdistyksen puheenjohtaja ja varapuheenjohtaja/hallituksen jäsen erosivat. Yhdistyksen ylimääräisessä kokouksessa valitaan uusi puheenjohtaja ja hallituksen jäsen eronneen tilalle.

Linkki kokoukseen!
Kokous järjestetään TEAMS-palvelussa, joka toimii myös selaimella tai sovelluksella.
Ilmoittauduthan koko nimelläsi jäsenyyden tarkistamista varten.

Kokouskutsu löytyy täältä


Parsonkisa 2022

Parsonkisan tulokset on nyt täällä! Onnittelut voittajille


Tervetuloa Kevätkokoukseen!

Kokous pidetään 22.4.2023 klo 16.00 Hämeenlinnassa Tiiriön ABC:llä. Osallistua voi myös etänä.
Kokouksessa palkitaan myös Vuoden parson-kilpailun menestyneet. 

Linkki: Kokouskutsu ja ilmoittautumistiedot 


25.-26.3.2023 Agilityn Halli-SMkisamenestystä parsoneille

Reetta Pirttikosken medien radan mitalikolmikkoon ylsivät seuraavat koirakot:
Jukka Leppälä ja espanjanvesikoira Bit 0 / 39,52s 
Einari Pekkala ja pyreneittenpaimenkoira Papu 0 / 40,52s
Annina Myllyaho ja parsonrussellinterrieri Valtti 0 / 40,70s

Valtaisat onnittelut taitaville mitalisteille!

Medien joukkuehallisuomenmestaruuden voitti tänä vuonna Järvenpään Agilityurheilijat!
Järvenpään Agilityurheilijat JAU 100 / 98,15s Teemu Kollanen ja kromfohrländer Flaksi
Laura Leppänen ja shetlanninlammaskoira Remu
Annina Myllyaho ja parsonrussellinterrieri Valtti

Reetta Pirttikosken suunnittelema finaalirata suoritettiin viestimuotoisena ja sillä nähtiin paljon jännittäviä hetkiä
Paljon onnea kaikille radallaan onnistuneille!

Minien joukkuehallisuomenmestaruuden vei tänä vuonna Itä-Helsingin Agilityharrastajat!
Itä-Helsingin Agilityharrastajat I-HAH 0 / 97,58s 
- Hanna Lakianperä ja shetlanninlammaskoira Sonic, Titta Lähdesmäki ja kääpiövillakoira Kari, Kalle Jääskeläinen ja parsonrussellinterrieri Sani
Tampereen Seudun Koirakerho TamSK 5 / 106,16s
- Tuija Laurila ja parsonrussellinterrieri Stig, Anu Kylvén ja kääpiövillakoira Lio, Elina Eskola ja cockerspanieli Kielo
Agilityklubi KLUBI 10 / 102,34s
- Iida Vakkuri ja shetlanninlammaskoira Helka, Kaarin Kontturi ja mittelspitz Meeko, Pinja Karuveha ja kiinanharjakoira Zoda

Rene Blankin ja Reetta Pirttikosken yhteistyössä suunnittelema finaalirata suoritettiin viestimuotoisena ja oli täynnä jännittäviä hetkiä
Paljon onnea kaikille radallaan onnistuneille!

Valokuvat: Koirakuvat.fi