Rally-Toko

Rally-toko on Suomessa varsin tuore, mutta suuren suosion saavuttanut laji. Rally-toko on harrastuslaji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä pääpaino on ohjaajan ja koiran iloisessa yhteistyössä. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin, että käsimerkein ja kannustaa kehuin koko suorituksen ajan. Lajin tarkoitus on tarjota hauskaa ja rentoa yhdessä tekemistä kaikenrotuisille ja -kokoisille koirille ohjaajineen. Parsonille laji sopii hyvin sen tehtävien vaihtelevuuden ja nopeatempoisuuden vuoksi, jos vertaa esim. perinteiseen tokoon. Lisäksi parsonia on helppo motivoida suorituksen aikana, koska koiraa saa suullisesti kannustaa. Laji sopii hyvin myös kontaktin parantamiseen, erilaisten temppujenopettamiseen ja tarjoaa koiralle hyvää fysiikkatreeniä, koska ylemmissä luokissa liikkeitä tehdään eri suuntiin ja eri puolilla.

Rally-tokossa tehtävät saa suorittaa omassa rauhassaan ja ne ovat yksilösuorituksia eli nopeus ei ole olennaista tässä lajissa. Alimmassa luokassa koirat ovat kytkettynä, joten sellaisetkin koirat, joilla toisten koirien sietokyky ei ole niin kovin hyvä, voivat tähän lajiin osallistua. Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä on radalla 10-20 kpl 3-5 metrin välein. Ohjaaja etenee radalla koira aina sivulla seuraten (vasemmalla tai oikealla puolella) ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän. Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä, peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myös hyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus.

Rally-tokoa harrastetaan ennen kaikkea omaksi ja koiran iloksi, mutta suurin osa innostuu onnistumisistaan ja päätyy kisaamaan Rally-toko kokeissa. Kilpailuissa on neljä tasoluokkaa; alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokat. Tuomari on suunnitellut suoritettavan radan, jonka kilpailijat käyvät läpi ensin rataan tutustumisessa ilman koiraa. Radalle lähtiessä kilpailijalla on100/100 pistettä ja rata yritetään suorittaa mahdollisimman vähillä virhepisteillä. Luokasta toiseen siirtymiseen vaaditaan aina kolme hyväksyttyä tulosta, eli vähintään 70/100 pistettä kolmesta eri kilpailusta. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetään koulutustunnus RTK 1-4. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan on tarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastetta kokeneemmillekin ohjaajille ja koirille, koska radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaa luokasta toiseen siirryttäessä.

Teksti: Tiina Raatikainen

LINKKIVINKKI

Rally-toko (Kennelliitto)
Rally-Tokoyhdistys ry
Rally-tokokilpailujen kilpailuohjeet