Agility

Agility on liikuntamuoto, jossa nopeus ja tarkkuus ratkaisee. Se on laji, joka sopii kaikenikäisille ja -tasoisille harrastajille. Laji on avoin kaikille koiraroduille. Agilitya harrastetaan nykyisin kaikissa maanosissa ja lähes joka maassa. Suomessa agilitya on harrastettu vuodesta 1986 lähtien ja se on alunperin Isosta-Britanniasta lähtöisin. Suomessa agilityn harrastajia on jo yli 13 500.

Agilitykilpailuissa koirat ovat jaettu säkäluokittain; pikkumini, mini, medi, pikkumaksi ja maksi. Parsonit kilpailevat pääasiassa mini ja medi luokissa. Kilpailut on jaettu myös tason perusteella 1-3- luokkiin. Koirakon tulee saavuttaa 1&2lk:sta tietty määrä LUVA (luokan vaihtoa oikeuttava tulos) tuloksia, jotta se voi siirtyä seuraavaan kilpailuluokkaan.

Agility on suositeltavaa aloittaa vasta koiran ollessa lähempänä yhtä ikävuotta, mutta valmistavia harjoituksia voi ja kannattaakin tehdä jo heti kun pentu kotiutuu.

Alkeiskursseilla opetellaan agilityn perustaitoja sekä tutustutaan esteisiin. Alkeiskurssia seuraa useimmiten seuran järjestämä jatkokurssi, jonka jälkeen seurojen käytännöistä riippuen koirakot jatkavat joko edelleen omana ryhmänään tai heidät sijoitetaan koulutusryhmiin esim. koirakon tason ja säkäluokan mukaan.

Pentu- ja alkeiskursseja järjestävät SAGIn jäsenseurat ja yksityiset koirankoulutusyritykset. Linkki SAGI:n jäsenseuroihin


Seuroissa harrastamiseen kuuluu olennaisena osana myös talkootyö, jonka avulla treeni- ja jäsenmaksut saadaan pidettyä kohtuullisina. Talkoita tehdään mm. kouluttamalla muita, olemalla eri tehtävissä kilpailupäivinä sekä pitämällä seuran yhteisiä tiloja siisteinä. Talkoot ovat erinomainen keino päästä tutustumaan seuralaisiin ja sitä kautta mukaan seuran toimintaan.

Rotuyhdistyksen agilitytoimikunta järjestää leirejä, koulutuksia ja luentoja. Rotuyhdistys kokoaa myös vuotuisiin SM-kisoihin joukkueen, sekä järjestää agilityn rotumestaruuskilpailut.

Parsonrussellinterrierit ry on myös Suomen Agilityliiton (SAGIn) lisenssiseura.
Agilitymestaruuskisan säännöt

AGILITYTOIMIKUNTA - VASTUUHENKILÖ

Sari Puusaari, sari.puusaari0@gmail.com tai
agilityprt@gmail.com