Tottelevaisuuskokeet ja -koulutus eli TOKO

Tottelevaisuus koulutus eli toko perustuu koiran ja ohjaajan väliseen saumattomaan yhteistyöhön. Toko opettaa ohjaajalleen koiran asiallista ja hallittua käyttäytymistä, sekä koiran käsittelytaitoja. Tottelevaisuutta voi harjoitella ilman kilpailutavotteita ja toko tarjoaakin hyvän pohjan muiden lajien harrastamiselle.

Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen. Koira saa koulutustunnuksen tietystä luokasta, kun se on saavuttanut siinä kolme 1-palkintoa ja esimerkiksi alokasluokan koulutustunnus on TK1.Kennelliiton toko-sivut
Tottelevaisuuskokeen säännöt
Palveluskoiranliiton nettisivut (tokon koulutus- ja kilpailukalenterit)
Tottelevaisuuskokeissa on neljä luokkaa: alokas-, avoin-, voittaja- ja erikoisvoittajaluokka. Koira saa siirtyä luokasta toiseen yhden 1-palkinnon saatuaan ja sen pitää siirtyä kolmannen 1-palkinnon jälkeen. Koira saa koulutustunnuksen tietystä luokasta, kun se on saavuttanut siinä kolme 1-palkintoa ja esimerkiksi alokasluokan koulutustunnus on TK1.

Tottelevaisuuskokeissa testataan koulutuksen tasoa eli koiran ja ohjaajan välistä yhteistyötä ja koiralle opetettujen liikkeiden hallintaa, sekä saadaan tietoa koirien oppimiskyvystä ja tarjotaan koirakolle harrastusmahdollisuus.

Koulutusta tarjotaan lähes kaikissa Suomen koirakerhoissa ja koirakouluissa. Yleensä koulutusryhmään pääsee mukaan, kun pennun rokotukset ovat kunnossa. Sitä ennen pennulle voi opettaa perusasioita, esim. luoksetuloa, kontaktia ohjaajaan, istumista ja mukana kulkemista. Taitojen karttuessa voi hakeutua kilpailullisia tavoitteita omaaviin ryhmiin ja sitä kautta mukaan koetoimintaan.

LINKKIVINKKEJÄ

Kennelliiton toko-sivut
Tottelevaisuuskokeen säännöt
Palveluskoiraliiton nettisivut (tokon koulutus- ja kilpailukalenterit)