Terveystarkastusten tukeminen


Yhdistyksen syyskokous on päättänyt kohdistaa terveystuet vuonna 2024 kaihin geenitestin näytteiden keräämiseen: Tuki kohdistetaan kaihikoirien verinäytteiden ottoon, kaihidiagnoosin saaneiden koirien uusintatarkastuksiin sekä verrokkikoirien (terveet yli 6v ikäiset sekä kaihisairaiden sisarusten) näytteiden ottoon.


Keräys pyritään toteuttamaan joukkonäytteenottoina, tarvittaessa yksittäisinä ottoina. Vähämerkityksellisen kaihin osalta: mikäli tulos on yksittäinen, yhdistys maksaa yhden yksittäisen tarkastuksen kun tarkastuksesta on mennyt vähintään vuosi.

"Parsonien ja muidenkin rotujen näytteet ovat erittäin tervetulleita vaikka rodulla ei olisi tällä hetkellä ole aktiivista tutkimusta meneillään. Nettisivuillamme mainitut rodut ovat rotuja, joista on jo kertynyt sen verran näytteitä että geneettinen tutkimus on mahdollinen tai projektissa on muita projekteja käynnissä. Näytteiden kerryttäminen on siis tärkeää, koska kaihiin liittyvä tutkimus on mahdollista aloittaa kunhan näytteitä on kertynyt tarpeeksi. Sekä sairaiden koirien, niiden lähisukulaisten ja terveiden kontrollikoirien näytteet ovat tervetulleita. On myös tärkeää lähettää meille lääkärin- ja silmälääkärin lausuntojen kopiot - myös niistä koirista, joista meille on jo aiemmin annettu näyte. Lausuntojen kopiot voi lähettää sähköpostitse osoitteeseen lgl-kyselyt@helsinki.fi.

Tarkkoja lukuja montako näytettä tarvitaan ei ole, mutta mitä enemmän näytteitä sairaista koirista on, sitä suuremmalla todennäköisyydellä tutkimus kannattaa aloittaa. Myös silmälausuntojen kopiot ovat todella tärkeitä sairastuneista koirista, sekä terveistä kontrolleista. "

Inka Pettinen
PhD researcher
Lohi research group
Department of Medical Genetics, University of Helsinki
Eye Genetics Research Group
Folkhälsan Research Center
Institute of Genetics
Biomedicum Helsinki

Tuen hakeminen

Tukea haetaan yhdistyksen rahastonhoitajalta kulukorvaus-lomakkeella. Yhteystiedot: Leena Lännenpää,liineav@gmail.com  

Huomaathan, että jokaisesta maksetusta tuesta yhdistyksen tulee tehdä tuloveroilmoitus (Vero.fi)

Kun tukea haetaan silmätutkimukseen, tuloksen pitää näkyä jalostustietokannassa.

Maksu suoritetaan hakijan tilille jälkikäteen. Ilmoita koiran nimi, rekisterinumero ja oma tilinumerosi. Liitä mukaan kuitti. Huom. Joukkotarkastuksissa kuitti pitää yleensä pyytää jo ilmoittautuessa.