Yhdistyksen palvelut kasvattajille

Yhdistys ylläpitää terveystietokantaa, johon jokainen koiranomistaja voi ilmoittaa koiransa terveystiedot.

Kennelnimen anominen

Yhdistys puoltaa kasvattajaksi aikovien jäseniensä kennelnimianomuksia. Kennelnimen voi anoa sähköisesti Kennelliiton Omakoira-palvelun kautta. Hanki puolto rotujärjestöltä ennen anomuksen syöttämistä Omakoira-palveluun. Tarkemman ohjeet sekä hakulomakkeen löydät tästä.

 Kasvattajalistalle pääsy

PRT ry:n jäsenmaksun maksaneet kasvattajat saavat yhteystietonsa Parson-lehteen ja verkkosivuille maksamalla 10 euron vuosimaksun.
HUOM! Kasvattajamaksun vuosittainen eräpäivä on 30.4. Tällä summalla saat myös pentuilmoituksesi sivuille näkyviin. Jos haluat, että yhteystietosi näkyvät rodun jäsenlehdessä ja verkkosivuilla, niin ota yhteyttä parsonrussellinterrierit@gmail.com. Jos kasvattajamaksu ei ole maksettuna eräpäivään mennessä, poistetaan tiedot kasvattajalistalta.Uudet kasvattajat päivitetään listoille kun kasvattajamaksu on maksettu ja tiedot toimitettu. Myöskään pentuelistalla ei julkaista pentueita kasvattajalta jolta on ko. vuoden maksu maksamatta ajallaan. 

Pentuvälitys

Yhdistyksen sivuilla julkaistaan ainoastaan kennelnimen omaavien kasvattajien silmä- ja polvitarkastettujen koirien pentueilmoituksia. 

Pentuvälitykseen otetaan välitettäväksi pentue, jossa isä on ollut astutushetkellä vähintään 12 kk ja emä 18kk. Vähintään pentueen toisen vanhemman tulee olla PLL- ja LOA-geenitestattu terveeksi tai sen tulee olla suvun perusteella geneettisesti terve.

Geenitestatut koirat

Parsonrussellinterriereille on saatavilla geenitestejä, joiden avulla saadaan ehkäistyä tiettyjä sairauksia sairastavien koirien syntyminen. Jalostukseen käytettäville koirille suositellaan geenitestejä. Enemmän tietoa testeistä löydät täältä.

MyDogDna-passi sisältää kaikki seitsemän geenitestiä. Passin voi tilata www.mydogdna.com. Testejä voi tilata myös Laboklinilta.

Tulosten tultua tallenna tulokset pdf-muodossa ja lähetä ao. sähköpostiosoitteeseen. Tältä sivulta löydät yhteenvedon Suomessa geenitestatuista koirista. Listalle pääsee siis vain koirat, joilta on jokin alla olevista geenitesteistä otettu.

 • Mikäli haluat koirasi listalle lähetä seuraavat tiedot osoitteeseen prt.dnatestit@gmail.com

 • Koirasi tulos ja tuloksen sertifikaatti (pdf-tiedosto tuloksesta)

 • Näytteen ottaneen eläinlääkärin nimi

 • Näytteenottopäivämäärä

 • Näytteenottopaikka

Voit ilmoittaa testituloksen myös tällä lomakkeella.

Mikäli käytät MyDogDNA-paneelia(Wisdom Panel), muista täyttää eläinlääkärillä / virallisella näytteenottajalla tämä lomake.

DNA-TESTATUT KOIRAT LÖYTVÄT TÄÄLTÄ  (PLL, SCA, LOA, CAHY, JBD, KIILLE, DM)

PENTUIÄN AIVOSAIRAUSPARSONRUSSELLINTERRIEREILLÄ -TULOKSIA (27.12.2018)

Jalostusneuvonta

Yhdistyksen suositukset jalostuskoirille ja yhdistelmille

 • Siitokseen käytettävän uroksen ja nartun silmien ja polvien tulee olla tarkastettu ennen astutusta. Astutushetkellä koiran silmätarkastuslausunnon ei tule olla vuotta vanhempi aina kahdeksaan ikävuoteen asti. Mikäli koiralla on jokin lievä silmätarkastusmerkintä (distichiasis, PPM, PHTVL/PHPV, MRD tai lasiaisen rappeuma), tulee toisen osapuolen olla kyseisen sairauden osalta terve. Siitoksesta poistetun koiran silmät olisi hyvä tarkastaa uudelleen 5-8 -vuotiaana, jolloin saadaan terveystietoa tulevia siitossuunnitelmia varten.
 • Koiraa, jonka sisaruksissa tai vanhemmissa on todettu perinnöllinen silmäsairaus, tulisi käyttää jalostukseen vasta nartun ollessa iältään vähintään n. 3-4-vuotias ja uroksen vähintään n. 5-vuotias.
 • Vähintään toinen vanhemmista on testattu geneettisesti terveeksi linssiluksaation osalta.
 • Vähintään toinen vanhemmista on testattu geneettisesti terveeksi LOA:n (late onset ataxia) osalta.
 • Siitokseen käytettävältä koiralta ei tulisi puuttua enemmän kuin 4 hammasta, erityisen painavista syistä enintään 6 hammasta. Tällöin toisella osapuolella tulee olla täysi hampaisto.
 • Arkaa, vihaista tai sairasta koiraa ei tule käyttää jalostukseen.
 • Nartun siitoskäytön alaikärajana astutushetkellä pidetään 15 kk ja uroksen 12 kk. Kennelliiton yleisessä jalostusstrategiassa jalostuskoiran alaikärajaksi suositellaan 2 vuotta.

Ohjeet kasvattajalle
1. Selvitä narttusi jalostuskäyttöön liittyvät asiat. Jos olet uusi kasvattaja, kysy narttusi taustoista sen kasvattajalta.
2. Kysy uroksesta tietoja sen omistajalta ja mahdollisuuksien mukaan myös uroksen kasvattajalta.
3. Hae tietoa suunnittelemastasi yhdistelmästä myös Kennelliiton jalostustietokannasta. Tiedot DNA-testatuista koirista löydät sivulta geenitestatut koirat
4. Kysy jalostustoimikunnalta. Jalostustoimikunta tutkii suunnittelemasi yhdistelmän sukutaulun ja kertoo tiedossaan olevista asioista, jotka voivat vaikuttaa lopulliseen jalostuspäätökseen. Osa jalostustoimikunnan käytössä olevista tiedoista on julkista ja ne voidaan kertoa koiran nimellä. Osa tiedoista ei ole julkista, ja tällöin niistä kerrotaan riskeinä sukutaulussa. 

Ohjeet uroksen omistajalle
1. Selvitä uroksesi jalostuskäyttöön liittyvät asiat. Kysy uroksesi taustoista myös sen kasvattajalta
2. Selvitä uroksellesi aiotun nartun tiedot sen omistajalta ja Kennelliiton jalostustietokannasta. Tiedot DNA-testatuista koirista löydät sivulta geenitestatut koirat.
3. Kysy tarvittaessa jalostustoimikunnalta neuvoa uroksen jalostuskäyttöön liittyvistä asioista.