Nosework eli hajuntunnistus

Nosework on hajuharrastuslaji, jossa koira etsii kohdehajua (esim eucalyptus hydrolaattia) erilaisissa etsintäympäristöissä. Nosework sopii kaikille koirille ja ohjaajille. Koira voi olla pieni tai suuri, rohkea tai arka, nuori tai vanha, kuuro tai sokea. Etsintä suoritetaan yksitellen koiran ollessa (yleensä) kytkettynä.

Lajiin pääset parhaiten sisään käymällä alkeiskurssin tai osallistumalla lajiesittelyyn. perusteet opittuasi voit harrastaa lajia melkein missä vain esim. kotona sisällä ja pihalla, kaupungilla, metsässä. Haasteita kaipaava koirakko voi harjoitella kursseilla tavoitteenaan kokeet. Nosework on Kennelliiton virallinen koemuoto 1.1.2020 alkaen.

Nosework -kokeissa suoritetaan neljä etsintää. Kaikkien osioiden kokeissa mukana ovat laatikkoetsintä, sisätilaetsintä, ulkoetsintä ja ajoneuvoetsintä. Jokaisessa etsinnässä on maksimiaika, jonka sisällä hajun tulee löytyä. Virhepisteitä saa esimerkiksi koiran vahingoittaessa etsinnässä esineitä tai etsintäaluetta, tehdessä tarpeensa rata-alueelle tai mikäli ohjaaja käyttäytyy sääntöjen vastaisesti (esimerkiksi kohtelee koiraansa kovin otteisesti).

Nosework kisoissa on 3 tasoluokkaa alkaen 1-luokasta. Luokkien vaativuus kasvaa etsittävien hajujen määrän kasvaessa ja piilojen sekä ympäristöjen muuttuessa haastavammiksi.

Nenän käyttö tai "nenätyöskentely" on koiralle luontaista ja hyvä tapa paitsi aktivoida myös rauhoittaa koiraa. Olipa tavoite mikä tahansa, tärkeintä on yhdessä tekeminen, yhteyden ja yhteistyön vahvistaminen ja hauskan pitäminen koiran kanssa !

Lähde: Nose Work Finland ry

LINKKIVINKKI

Lisätiedot, säännöt, kouluttajat sekä tapahtumat:

https://www.kennelliitto.fi/koiraharrastukset/kokeet-ja-kilpailut/nosework
Nosework-yhdistys