Parsonia harkitsevalle 

Pennun ostoa on hyvä harkita huolellisesti, sillä vastuu koirasta kestää sen eliniän. Parson on suuri pieni koira, joka on kätevän kokoinen ja monipuolinen harrastuskoira. Parsonin luonteelle ominaista on energisyys, sinnikkyys, leikkisyys ja älykkyys. Parhaimmillaan parson on hiljainen ja huomaamaton kotikoira, mutta vastapainoksi sen on saatava riittävästi liikuntaa ja tekemistä.
Parson on mukava ja iloinen veijari, mutta usein sen suuri ego ja rohkea luonne vaativat omistajaltaan määrätietoisuutta. Alunperin rotu on jalostettu metsästyskoiraksi. Ne ovat riistaviettisiä ja omistajan on huolehdittava, ettei koira pääse irti ollessaan jahtaamaan ei-sallittuja eläimiä. Aktiivisella elämäntyylillä ja oikealla kasvatuksella saat parsonista itsellesi parhaan ystävän.
Kun kiinnostut parsonista, yhdistyksemme kotisivuilta löytyy lista kasvattajista, joihin kannattaa olla yhteydessä. Jotta kasvattaja saa kasvattamansa pentueen yhdistyksemme pentuvälitykseen, yhdistelmän täytyy täyttää rodulle suositellut terveyskriteerit.
Kaupantekohetkellä pennunostajan tulee saada mukaansa kirjalliset ruokinta- ja hoito-ohjeet. Kauppasopimus tehdään aina Kennelliiton lomakkeelle ja koiran rekisterikirja on saatava viimeistään kahden kuukauden kuluessa omistussuhteen siirtymisestä. Koiran hinta on kahdenvälinen, sinun ja kasvattajan. Sovi hinnasta ennen kuin teet kaupat.
Kun käyt katsomassa pentuja, keskustele kasvattajan kanssa mahdollisista toiveistasi pennun suhteen. Samassa pentueessa saattaa olla eriluonteisia yksilöitä ja on kaikkien etu, ettei pennun valintaa tehdä pelkkien ulkoisten seikkojen perusteella. Kokenut kasvattaja osaa arvioida parhaiten, mikä pentu sopii sinulle. Muista, että kasvattaja on ensimmäinen, johon voit ottaa yhteyttä, mikäli joskus tarvitset apua. Kasvattajalla on yleensä laaja verkosto ja pitkä kokemus, joten häneltä saat nopeiten vastauksia mieltä askarruttaviin kysymyksiin.
Muista informoida kasvattajaa, mikäli koirasi sairastuu vakavasti tai kuolee. Informoi myös rotujärjestöä, mikäli koirallasi todetaan perinnöllisiä vikoja tai sairauksia.

Hyviä linkkejä koiraa harkitseville:

Koiranomistajan peruskurssi

Koiran hankitaopas

Tutustu myös parsonrussellinterrierien Jalostuksen Tavoiteohjelmaan