Rally-TOKO

Rally-toko on Suomessa varsin tuore, mutta suuren suosion saavuttanut laji. Rally-toko onharrastuslaji, joka yhdistää elementtejä tokosta, agilitystä ja koiratanssista. Siinä pääpaino onohjaajan ja koiran iloisessa yhteistyössä. Koiraa saa ohjata sekä suullisin käskyin, ettäkäsimerkein ja kannustaa kehuin koko suorituksen ajan. Lajin tarkoitus on tarjota hauskaa jarentoa yhdessä tekemistä kaikenrotuisille ja -kokoisille koirille ohjaajineen. Parsonille laji sopiihyvin sen tehtävien vaihtelevuuden ja nopeatempoisuuden vuoksi, jos vertaa esim.perinteiseen tokoon. Lisäksi parsonia on helppo motivoida suorituksen aikana, koska koiraasaa suullisesti kannustaa. Laji sopii hyvin myös kontaktin parantamiseen, erilaisten temppujenopettamiseen ja tarjoaa koiralle hyvää fysiikkatreeniä, koska ylemmissä luokissa liikkeitätehdään eri suuntiin ja eri puolilla.

Rally-tokossa tehtävät saa suorittaa omassa rauhassaan ja ne ovat yksilösuorituksia elinopeus ei ole olennaista tässä lajissa. Alimmassa luokassa koirat ovat kytkettynä, jotensellaisetkin koirat, joilla toisten koirien sietokyky ei ole niin kovin hyvä, voivat tähän lajiinosallistua. Rally-tokossa suoritetaan rata, joka koostuu erilaisista tehtäväkylteistä. Kylttejä onradalla 10-20 kpl 3-5 metrin välein. Ohjaaja etenee radalla koira aina sivulla seuraten(vasemmalla tai oikealla puolella) ja suorittaa kullakin kyltillä siinä määrätyn tehtävän.Tehtävät ovat esimerkiksi erilaisia suunnan- ja vauhdin muutoksia, pujottelua, pyörähdyksiä,peruuttamista, puolenvaihtoja, erilaisia asentoja ja niiden vaihtoja. Radalla voi olla myöshyppy tai putki sekä nami- tai leluhoukutus.
Rally-tokoa harrastetaan ennen kaikkea omaksi ja koiran iloksi, mutta suurin osa innostuuonnistumisistaan ja päätyy kisaamaan Rally-toko kokeissa. Kilpailuissa on neljä tasoluokkaa;alokas-, avoin-, voittaja- ja mestariluokat. Tuomari on suunnitellut suoritettavan radan, jonkakilpailijat käyvät läpi ensin rataan tutustumisessa ilman koiraa. Radalle lähtiessä kilpailijalla on100/100 pistettä ja rata yritetään suorittaa mahdollisimman vähillä virhepisteillä. Luokastatoiseen siirtymiseen vaaditaan aina kolme hyväksyttyä tulosta, eli vähintään 70/100 pistettäkolmesta eri kilpailusta. Kolmesta hyväksytystä tuloksesta luokassaan koirakolle myönnetäänkoulutustunnus RTK 1-4. Rally-toko on alokasluokassa vielä helppoa ja kynnys kisaamaan ontarkoituksella mahdollisimman matala. Ylemmissä luokissa riittää sitten haastettakokeneemmillekin ohjaajille ja koirille, koska radan pituus ja liikkeiden vaativuus kasvaaluokasta toiseen siirryttäessä.


Teksti: Tiina Raatikainen