PARSON ROTUNA


Parson on henkisiltä ja fyysisiltä ominaisuuksiltaan erittäin monipuolinen harrastuskoira. Rodun alkuperäinen tarkoitus on metsästys, ja tähän tarvittavia ominaisuuksia pyritään säilyttämään rodussa, jotta se kykenisi toimimaan alkuperäisessä käyttötarkoituksessaan. Samat ominaisuudet ovat eduksi monessa muussakin harrastuksessa, joten rodun rekisteröinnistä saakka tämä pienen koon, miellyttävän ulkomuodon ja aktiivisen luonteen omaava terrieri on saavuttanut suosiota juuri monipuolisuutensa vuoksi.

Metsästysviettinsä sekä energisyytensä vuoksi parsonrussellinterrieri vaatii omistajaltaan aktiivisuutta ja määrätietoisuutta. Kun koira saa kunnollisen peruskasvatuksen ja riittävästi sosiaalistamista ja liikuntaa, siitä tulee yhteiskuntakelpoinen ja miellyttävä seuralainen. Parson on omiaan ulkoilusta ja liikunnasta pitävälle ihmiselle tai perheelle, pelkästään sohvalla makaamiseen siitä harvemmin on. Parson on ystävällinen ja joviaali koira, mutta tarvittaessa siltä löytyy terrieritemperamenttia. Seurallisena koirana se haluaa mieluiten olla kokeilemassa ja tekemässä asioita omistajansa rinnalla, ja parsonin motto voisikin olla sama kuin partiolaisen ”Aina valmiina!”

Parson on helppohoitoinen ja kätevän kokoinen, pääsääntöisesti terve ja hyväluontoinen koira. Ei ihmekään, että rotu on viime vuosina saanut joukon uusia ystäviä!

Luonteesta

Parsonrussellinterrierin rotumääritelmän mukaan rodun tulee olla rohkea, ystävällinen ja aktiivinen työterrieri. Toivottavia luonteenpiirteitä ovat vilkkaus, sinnikkyys, toiminnanhaluisuus sekä luoksepäästävyys ja ystävällisyys ihmistä kohtaan. Parsoneiden luonteissa on jonkin verran eroavaisuuksia: rodussa on kiihkeämpiä ja terävämpiä yksilöitä, mutta myös hyvin pehmeitä yksilöitä, sukupuoleen katsomatta. Parson ei saa olla aggressiivinen, hermostunut tai arka. Kokoonsa nähden se on huomattavan rohkea ja nauttii yhtälailla metsästyksestä kuin hellyydestäkin. Parsonrussellinterrieri on kuitenkin luonteeltaan aktiivinen koira, joka kaipaa henkistä aktivointia omistajaltaan. Pelkäksi sohvaperunaksi siitä ei ole. Suuri osa rodun edustajista toimii seura- ja harrastuskoirina, mutta myös metsästyskoiran tehtäviin parsoneita käytetään. Hyvät metsästysominaisuudet omaava koira on myös loistava harrastuskoira. Koira, joka toimii järkevästi metsästystilanteessa, toimii järkevästi myös kotioloissa.

Parson on älykäs ja se oppii nopeasti ja siksi se onkin suhteellisen helppo kouluttaa perustottelevaiseksi koiraksi. Koulutus on hyvä aloittaa leikin varjolla jo pikkupentuna. Iloisen ja rohkean luonteensa ansiosta parson tulee hyvin toimeen myös lasten kanssa - pallonnoutajana ja peuhaamiskaverina se on väsymätön.

Koska parsoneiden luonteissa on eroavaisuuksia, pentua hankittaessa on hyvä keskustella kasvattajan kanssa etukäteen pentujen luonteista ja tulevasta "käyttötarkoituksesta" juuri sen oikean ja parhaiten omaan laumaan sopivan pennun löytämiseksi. Parsonit sopivat yhtä hyvin kaupunkiin kuin maallekin. Parson ei yleensä ole kotioloissa kova haukkumaan ja pieni koko ja kevyt rakenne mahdollistavat sen kantamisen ja mukaan ottamisen esimerkiksi julkiseen kulkuvälineeseen.

Parsoneiden määrän lisäännyttyä ei ongelmiltakaan ole vältytty. Koiria otetaan herkästi mukavan ulkomuodon perusteella, jolloin niiden kotikasvatukseen pentuaikana ei ehkä perehdytä sen vaatimalla vakavuudella. Seurauksena saattaa olla huonosti käyttäytyviä koiria, joiden oikaisemiseen tarvitaan ammattiapua. Moni uusi pennunostaja ei välttämättä tiedosta rodun historiaa metsästyskoirana, jolloin terrieritemperamentti ja riistavietti saattavat tulla yllätyksenä.

Hyväluonteinen parson on reipas ja avoin koira, joka ei kuitenkaan saa olla ylivilkas tai liian pehmeä. Koiralla on hyvä hermorakenne ja se osaa rauhoittua tarpeen vaatiessa. Harrasteissa koira on aina valmiina ja aktiivinen, kotioloissa se osaa rauhoittua. Parsonrussellinterrieri sopii aktiiviselle ihmiselle, joka pystyy tarjoamaan koiralle liikuntaa ja älyllisiä haasteita. Se tarvitsee ihmisen, joka osaa toimia auktoriteettina ja johtajana. Asui koira sitten kaupungissa kerrostalossa tai maalla omakotitalossa, se on onnellinen tietäessään paikkansa laumassa ja saadessaan tarpeeksi aktivointia päivittäin.