LUOLAKOIRIEN TAIPUMUSKOE (LUT)
LUOLAKOIRIEN METSÄSTYSKOE (LUME)

LUOLAKOIRALLA METSÄSTÄMINEN

Luolakoirien taipumuskokeen (LUT) tarkoitus on jalostustyön suunnittelua varten selvittää koirien taipumukset ja sopivuus luolassa työskentelyyn.

Luolakoirien metsästyskoe (LUME) on käytännön metsästystilanne, joka on kehitetty taipumuskokeen rinnalle, koska metsästyksen yhteydessä suoritetussa kokeessa voidaan arvostella useita sellaisia ominaisuuksia, jotka taipumuskokeessa jäävät arvoitukseksi. Tällaisia ominaisuuksia ovat löytökyky, riistan käsittelytapa, metsästysinto, tehokkuus, kestävyys, yhteistyö ohjaajan kanssa ja yleinen käyttäytyminen.

Parsonien luolakoekäynnit ovat olleet viime vuosina nousussa. Rotu on riistaviettinen ja monet parsonit työskentelevät talvikaudella metsästäjän apurina luolametsästyksessä. Parson on usein työskentelytyyliltään rohkea, mutta järkevä.

Metsästyskoirien taipumuskokeesta on mahdollista saavuttaa käyttövalion arvo (FI KVA-LUT, ent. KVA-L) ja metsästyskokeesta metsästysvalion arvo (FI KVA-LUME, ent. KVA-M)

Sivun linkkilistasta ja koetoimikunnan jäseniltä saat halutessasi lisätietoa luolakoirien taipumuskokeeseen harjoittelusta, luolakoirien taipumuskokeesta ja luolakoirien metsästyskokeesta


LINKKIVINKKEJÄ

Luolakoirien metsästyskokeen (LUME) ja taipumuskokeen (LUT) säännöt

Luolakoirien metsästyskoe ja taipumuskoe, Kennelliiton lajiesittely

Mäyräkoiraliiton lut-esittelysivu

Kettuterrieriyhdistyksen lut-sivut

LUME ylituomarihaku

Eettiset ohjeet luolakoiran kanssa metsästämiseen