DNA-testaus

Mitä testataan?

Linssiluksaatio on perinnöllinen silmäsairaus, jossa linssi irtoaa ripustimistaan ja liikkuu joko silmän etu- tai takaosaan. Se on erittäin kivulias koiralle ja hoito vaatii yleensä kirurgiaa. Tyypillisesti sairaus vaurioittaa koiran molempia silmiä. Sairautta tavataan yleisimmin pienillä terriereillä kuten parsonrussellinterrierillä.

Animal Health Trust, AHT on eristänyt linssiluksaation aiheuttavan mutaation ja kehittänyt siihen geenitestin. Geenitestissä koiran dna:sta saatavasta näytteestä voidaan määrittää koiran mahdollisuus sairastua kyseiseen sairauteen. Testi on ollut saatavilla lokakuusta 2009

Ketä testataan?

Parsonrussellinterrierit ry. kannustaa erityisesti kasvattajia jalostuskoiriensa testaamiseen. Yhdistyksen suosituksena on, että vähintään toinen jalostukseen käytettävistä osapuolista olisi testattu terveeksi. Myös ei-jalostukseen käytettäviä koiria testataan tilanteen mukaan. Jos koiran molemmat vanhemmat ovat testattu kantajiksi, kannattaa myös kotikoira testata sairauden selvittämiseksi. Jos toinen vanhemmista on testattu terveeksi, todennäköisyys koiran sairastumiseen on todella pieni.

Missä testataan?

Yhdistys järjestää joukkonäytteenoton erikoisnäyttelyn yhteydessä, jossa näytteenoton suorittaa joko eläinlääkäri tai Suomen kennelliiton valtuuttama dna-näytteenottaja. Näytteenottotilaisuudessa koiran mikrosiru tarkistetaan. Kirjalliset tulokset lähetetään yhdistykselle ylöskirjaamista varten ja ne julkaistaan tällä sivulla sekä parson-lehdessä.

Testin voi suorittaa myös itsenäisesti. Genoscoper (www.genoscoper.com) tekee testejä Suomessa ja heidän sivuiltaan löytyy tarkemmat tiedot näytteenotolle. Yhdistys kirjaa näitä tuloksia myös tälle sivulle. Näytteen tulee olla eläinlääkärin tai Suomen kennelliiton valtuuttaman dna-näytteenottajan ottama.

Linssiluksaation DNA-testaus, juttu julkaistu Parsonin numerossa 1/2010 (PDF).
Jutussa lisää mm. linssiluksaation periytyvyydestä.