PENTUIÄN AIVOSAIRAUS PARSONRUSSELLINTERRIEREILLÄ - TULOKSIA

Parsonrusselinterriereillä on havaittu esiintyvän aivosairautta, joka  puhkeaa pennuilla noin 6-12 viikon iässä aiheuttaen epileptistyyppisiä  kohtauksia. Sairaus etenee hyvin nopeasti johtaen kuolemaan muutaman  päivän sisällä sairastumisesta. Sairauteen ei ole hoitokeinoa.

Olemme tunnistaneet sairautta aiheuttavan geenivirheen. Tutkimuksen  yhteydessä geenitestattiin >400 parsonrussellinterrieriä sekä noin  200 muun rotuista terrieriä. Sairautta  aiheuttava mutaatio periytyy tutkimuksemme perusteella peittyvästi ja  löysimme sitä ainoastaan parsonrussellinterriereiltä niin Suomesta kuin  ulkomailtakin. Kantajien osuus tutkimusaineistossamme oli ~18%. Osana  tutkimusta geenitestattujen parsonien omistajille on lähetetty tulos  sähköpostitse.

Kiitos  kaikille tutkimukseen osallistuneille, erityisesti parsonkasvattajille  aktiivisuudesta ja halusta selvittää sairauden aiheuttaja.

Tutkimuksen puitteissa emme enää tule tekemään geenitestauksia tämän  geenivirheen osalta. Kaupallinen testi pyritään saamaan käyttöön  mahdollisimman nopeasti, jotta jalostuskoirien valinta voidaan tehdä  ilman huolta sairaiden pentujen syntymisestä. Ilmoitamme  testauslaboratoriot heti kun testaaminen on mahdollista.

Lisätietoja ja tiedustelut: projektista vastaava tutkija FT Marjo Hytönen (marjo.hytonen(at)helsinki.fi)

Linkissä lista koirista, jotka ovat näytteen jossain keräyksessä antaneet ja nyt ennakkoon tuloksensa saaneet. Näytteitä on kerätty enemmän, kuin tuloksia on annettu. Osa näytteistä on kerätty jo vuosia sitten ja tulos saattaa olla noin 10 vuotta vanhassa sähköpostissasi.

TULOKSIA TÄÄLLÄ

Kevätvuosikokous 14.4. Lahdessa