JALOSTUSTOIMIKUNTA

Jalostustoimikunnan tehtävänä on kartoittaa parsoneiden terveyttä ja tehdyä työtä perinnöllisten sairauksien rajoittamiseksi rodun sisällä. Jos koirallasi ilmenee tai jo on jokin vika tai sairaus, ilmoita sairaudesta jalostustoimikunnalle tällä lomakkeella. Näin voit hyödyttää koko rodun tulevaisuutta.

Jalostustoimikunta tekee tänäkin vuonna jalostustoimikunnan toimintasuunnitelman mukaisesti työtä parsoneiden hyväksi. Toivommekin, että jäsenet ja kasvattajat osallistuvat toimintaan. Parsonrussellinterrierien jalostuksen tavoiteohjelma (jto) vuosille 2013 - 2017 on hyväksytty rotua harrastavan yhdistyksen yleiskokouksessa 3.3.2013 ja Kennelliitossa 10.9.2013. Siihen voi tutustua täällä. Myös vuonna 2012 järjestetyn terveyskyselyn tulokset löytyvät jto:n liitteenä.

Jalostustoimikunta koostuu kasvattajista, joista suurin osa on hyvin pitkään rodun parissa toimineita. Toivottavasti tämä vankka ja osaava joukkomme pystyy auttamaa sinua jalostusta askarruttavissa asioissa, ota rohkeasti yhteyttä prt.jalostustoimikunta@gmail.com.


TERVEYSTARKASTUKSIEN TUKEMINEN


Yhdistyksen syyskokous on päättänyt tukea parsoneiden terveystutkimuksia v. 2019 seuraavasti:

  • Tuetaan kaikkien parsoneiden silmätarkastuksia (20€/koira, max 100 kpl)
  • Tuetaan kaikkien parsoneiden MyDog DNA passeja, tuetuista passeista tulee yhdistykselle ilmoittaa PLL, LOA, SCA ja CAHY tulos. (30€/koira, max 100 kpl)
  • Tuetaan BAER-tarkastuksia (20€/koira, max 100 kpl)
  • Tuetaan virallisia selkäkuvauksia, ikäraja 2 vuotta ja kuvien tulee sisältää: välimuotoinen lanne-ristinikama, selän spondyloosi ja nikamien epämuotoisuus (30€/koira max 100 kpl). Korvaus maksetaan myös ilman nikamien epämuotoisuutta (se ei tule automaattisesti). Suositellaan kuitenkin myös nikamien lausumista.


Tuen hakeminen:
Tukea haetaan yhdistyksen rahastonhoitajalta Henna Puputilta kulukorvaus-lomakkeella. Yhteystiedot: henna@turpiainen.com tai Henna Puputti, Annantie 9 54120 Pulp.
Kun tukea haetaan, tuloksen pitää näkyä jalostustietokannassa tai passin pitää näkyä julkisena Genoscoperin järjestelmässä. Maksu suoritetaan hakijan tilille jälkikäteen. Ilmoita koiran nimi, rekisterinumero ja oma tilinumerosi. Liitä mukaan kuitti. (Huom. Joukkotarkastuksissa kuitti pitää yleensä pyytää jo ilmoittautuessa)


Hammastiedot:

Jalostustoimikunta ottaa mielellään vastaan tietoja koirien hammaspuutoksista sekä myös kokonaisista purukalustoista. Ilmoitusta helpottamaan on tehty lomake, jonka eläinlääkäri voi täyttää koiran tarkastuksen yhteydessä. Kasvattajia toivotaan jakavan lomaketta kasvattiensa omistajille, jotta käyttöön saataisiin mahdollisimman kattava otos parsoneiden hampaista. Täytetyn lomakkeen voi toimittaa kasvattajalle tai suoraan jalostustoimikunnalle. Lomakkeen voi ladata ja tulostaa tästä. Lomakkeen voi täyttää myös suoraan sähköisesti. Olethan tällöin tarkkana että tiedot ovat oikein! Lomake aukeaa tästä: hammastietolomake.

Terveyskysely:

Jalostustoimikunta on avannut terveyskyselyn kaikille parsoneiden omistajille. Kyselyn aiheena on koiran turkki, iho-ongelmat ja kuurous. Kyselyyn voivat vastata kaikkien koirien omistajat, mutta ensisijaisesti toivomme vastauksia niiden koirien omistajilta, joiden koirilla on epätyypillinen turkki tai iho-ongelmia. Lisäksi toivomme vastauksia kuurojen tai toispuoleisesti kuurojen koirien omistajilta.

Turkki, iho-ongelmat ja kuurous -kyselyyn pääset tästä

Epilepsiakysely:

Lisäksi jalostustoimikunta on avannut kyselyn epilepsiasta. Kyselyyn toivomme vastauksia koirilta, joilla on todettu tai joilla epäillään epilepsiaa. Myös edesmenneiden epilepsia-koirien omistajilta toivomme vastauksia. Ensisijaisesti jalostustoimikunta haluaa kartoittaa sairauden yleisyyttä ja vakavuusastetta rodussamme.

Epilepsiakyselyyn pääset tästä

Lisätietoja rodun terveydestä löytyy kohdasta Rodusta - Terveys